162 House of Guests

Gate to nature

162 House of Guests
162 House of Guests
162 House of Guests
162 House of Guests
162 House of Guests
162 House of Guests
162 House of Guests
162 House of Guests
162 House of Guests
162 House of Guests
162 House of Guests

162 House of Guests

  • title House of Guests
  • client Kreisstadt Beeskow
  • location Gartenstraße, 15848 Beeskow an der Spree
  • size ca. 2.250 m² GFA
  • time period 1999-2003
  • types of assignment Commission, Full mission
  • status completed
  • photographer -
  • budget ca. 1.450.000,00 € (net)
  • category

Two building generations have been brought together to form an impressive ensemble. In the glazed “nose” that extends through the entire depth of the restored old building is new tourist centre of the Oder-Spree administrative district.

 

House of Guests in the Spreepark Beeskow

 

The extensive complex consists of quite distinct building types: two building generations have been brought together to form an impressive ensemble. This venerable old building has been fully refurbished and the window partitioning and brick façade restored to their original form. A new building geared to public use has replaced a hall from the 1940s. The tourist centre is accommodated in a semi-oval shaped glazed “nose” that extends through the ground floor of the restored old building.

A multi-purpose hall on its upper floor with stage has a capacity of 300. The new tract with foyer and usable space, attached at a right angle, is connected to the original building by glazed bridges. The strikingly colourful, rendered façade consciously stands out from the old tract. Timber, glass, steel and plastered surfaces correspond to the differentiation of the brick façade. Protrusions and recesses of the modern glazed façade, in part with a transom/mullion construction, contrast with the richly structured masonry architecture. The large roof terrace forms the communal “gate to nature” with an impressive view to the extensive Spree landscape.

next project:

187 Climbing wall

previous project:

175 Teutonenring